Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

kategorie:

2h30min

Příprava pokrmu

Maso očistíme od blan a tuku. Nožem maso propícháme, prošpikujeme špekem a svážeme kuchyňským provázkem do válečku. Osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na větší kostky. Maso zprudka opečeme na másle v hrnci ze všech stran a přendáme do pekáče. Do výpeku dáme zeleninu pod svíčkovou, cibuli, cukr, 100 ml vývaru, ocet, hořčici a chvíli povaříme. Poté vše vložíme do pekáče k masu. Přidáme koření a přikryjeme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 2 hodiny, dokud maso nezměkne.

Maso vždy zhruba po 30 minutách podléváme a otáčíme. Po upečení rozmixujeme všechnu zeleninu dohladka. Vlijeme smetanu a chvíli povaříme. Ochutíme citronovou šťávou a solí. Rohlíky nakrájíme na kostky a orestujeme na sucho na pánvi. Z bílků ušleháme sníh. Opečené rohlíky zalijeme mlékem a rozšlehanými žloutky. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a petrželkou. Vmícháme mouku a sníh. Tvarujeme knedlíky, které zabalíme do potravinové fólie a vaříme ve vroucí vodě 20 minut. Z masa odstraníme provázek, z knedlíků fólii a nakrájíme na plátky. Podáváme přelité omáčkou.

suroviny

  • 4 porcí, 2,5 hodiny
  • 800 g hovězí kýty
  • 100 g špeku
  • 1 balení zeleniny pod svíčkovou Nowaco
  • 2 cibule
  • 100 g másla
  • 500 ml vývaru + 200 ml na podlévání
  • 2 lžíce cukru
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • půlka citronu
  • 5 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • Karlovarský knedlík:
  • 100 g hrubé mouky
  • 6 rohlíků
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • 2 lžíce najemno nasekané petrželky
  • potravinová fólie

Produkty použité v tomto receptu

Pod svíčkovou kostky 350 g

Pod svíčkovou proužky 350 g